Skip to content

                                                                                                                                                                                                                                        Ongewenst bezoek komt steeds vaker voor dan men denkt en deze indringers gaan steeds slimmer en agressiever          te werk. Ze deinzen niet terug voor een raam stuk te slagen en vernieling achter te laten nadat ze uw              meest kostbare spullen gestolen hebben. De realiteit is dat iedereen het kan overkomen en er sneller mee te maken kan krijgen als men denkt. Hoe snel ze binnen geraken zo snel zijn ze ook weer weg.                                Maar laat uw hierdoor niet afschrikken en wees voorbereid !!!  

                                                          Ook al bent uw maar even de deur uit, zorg dat alles op slot is. Het mag geen luxe zijn voor uw thuis veilig te voelen of om gerust op verlof te zijn, gelukkig zijn    er oplossingen en het hoeft niet altijd duur te zijn.  Het beveiligen van uw huis begint met het analyseren ervan. Elimineer de zwakke plekken.                                                                              Hoe bewuster men zal worden van een inbraak bij u thuis, hoe minder vaak het zal voorvallen. Alles zou op slot moeten zijn denk aan ramen, deuren, garagepoort(en), tuinhuis en tuinpoortje. Al is het voor 10 min.          Plak al zeker geen papiertje op de deur of het raam met ‘ik ben er even niet’. 

Hetzelfde is voor als ge even de auto zou laten aanstaan aan de straatkant bij een kennis van uw                  voor snel iets af te geven, ge zou niet willen dat uw auto is gestolen voor die 5 min. Bij een inbraak wordt        er al snel gedacht aan iemand in zwarte kleren in de nacht, maar bedenk u hier even over als ge weet dat            veel inbraken overdag gebeuren. 

Bij het betreden van uw voordeur of voortuin zouden er al signalen moeten zijn van bezoek. Hiervoor                zijn talrijke producten verkrijgbaar op de markt zoals een simpele tuinverlichting met een bewegingsdetector. Belangrijk hierbij is voor te zien naar de reikwijkte van het product en waar men het installeert. Zo zou verlichting het best hoog hangen voor makkelijke beschadigingen te voorkomen, en op meerdere plaatsen bv voortuin, voordeur, zijgevels, tuin(huis) en achterdeur. Deze laatste zijn belangrijk omdat er dikwijls via de tuin binnengedrongen wordt. 

Wat ziet ge als ge naar uw huis kijkt?

 • Loop eens buiten rond uw huis en stel uzelf vragen zoals, kan ik iets in de tuin zien vanop de straatkant?          Is mijn tuinpoortje momenteel op slot? Is dit een degelijk gecertificeerd slot?                                    Hoe gemakkelijk geraak ik in de tuin? Hoe goed is de omheining? Het klinkt misschien wat gek, maar                hoe snel kunt ge zelf over uw omheining geraken?                                                                    Misschien is het een overweging een goed hekwerk te plaatsen. Stel uw geraakt zelf relatief gemakkelijk            over het hekwerk in de tuin, en als uw erover bent is er een hoge groene haag zodat uw niet goed                  zichtbaar meer bent.                                                                                                                 

Een goed voorbeeld van een slecht hekwerk

 • Een inbreker kan er gemakkelijk overkruipen door de horizontale latten op de omheining, deze kunnen ze gebruiken als ladder.  
 • Men kan gemakkelijk zien als er iets van waarde ligt achter het hek door de brede spleet tussenin.
 • Eens een inbreker over de omheining is geraakt kan deze ongestoord zijn gang gaan omdat de persoon niet meer zichtbaar is.                                                                             

Enkele aandachtspunten

 • Alles wat uw vanop de straatkant kan zien in de tuin, kan een uitnodiging zijn voor een inbreker, denk            hierbij aan een fiets, moto,aanhangwagen,… Spullen minder zichtbaar maken kan al met een vlechtband              voor tuinafsluitingen, misschien in combinatie met een frambozenstruik dat al een afwerend effect kan hebben    door de stekels aan de plant. Het klinkt misschien wat dom maar niks doen is helemaal geen optie.                      
 • U heeft enkele voor en nadelen bij omheiningen. Een tuinomheining waar uw niks door ziet heeft als voordeel meer privacy, beschut zijn van wind en minder geluid. Als nadeel, indien ge er gemakkelijk over kunt geraken, kan      de inbreker rustig zijn gang gaan.                                                                                Bij een tuinomheining waar uw door kan zien is het zowat het omgekeerde, omdat u een open en overzichtelijk      tuin heeft kunt ge zelf en de buren snel en gemakkelijk zien dat er een inbreker voor de deur staat.              Een goed zicht hebben van wie voor de deur staat s’avonds is een must, eventueel door een deurspion                of een zijraam.                                                                                                                                                                                             
 • Laat nooit uw sleutels op de auto, ook niet als deze aan uw voordeur staat of in de garage.                                              
 • Laat niks van waarde rondslingeren in de tuin, veranker wat uw kan verankeren.                                            
 • Laat nergens in de tuin werkmateriaal liggen zoals een hamer, koevoet, schroevendraaiers, (trap)ladder            en al zeker geen draadloze boormachine. Het zijn de juiste materialen voor bij uw thuis binnen te geraken.          Het hangt er natuurlijk van af hoe uw huis gelegen is maar indien een indringer gemakkelijker langs achter          op het terrein kan geraken zal deze dat ook doen.                                                                                   
 • Zorg dat uw tuinhuis een gecertificeerd slot heeft, misschien laat ge geen materiaal in de tuin liggen          maar als uw tuinhuis niet degelijk op slot is heeft het geen zin.                                                Ook verlichting rondom het tuinhuis is belangrijk, de achterkant is in principe nog het voornaamste                en ook nog eens praktisch als u daar iets nodig heeft in het donker.                                                U kan het ook voorzien van tralies voor het raam, en zelfs een alarm, ook al is dit maar iets                    wat u aan de binnenkant van het raam kan bevestigen en op kleine baterijen werkt.                                        
 • Laat geen tafel en/of stoelen gewoon achter in de tuin, zet er een slot op of zet ze in de garage na                een rustige avond. Stoelen, tafels en elk ander object waar u op kan staan kan men gebruiken voor op een balkon    of een verlaagd dakje te kruipen en op die manier binnen te dringen.                                                           
 • Koop degelijke sloten, sloten van slechte kwaliteit maken de kans op inbraak alleen maar groter. Gekeurde      sloten hebben een SKG keurmerk met 1,2 of 3 sterren. 3 sterren zijn het meest inbraakwerend. Bij deze sloten  krijgt u een certificaat meegeleverd, met dit certificaat krijgt uw een korting bij een verzekering voor inbraak.                   
 • Een hond, ook kleine honden blaffen snel en meer hoeft dat niet te zijn.                                                                  
 • Afschrik-en waarschuwingsborden met bv een tekst als “lach eens u wordt gefilmd” of dummy camera’s kunnen ook werken, maar weet dat ze daar gewoon hangen en verder niks doen.                                                          
 • Schaf u een beveiligingscamera aan, dit hoeft niet duur te zijn voor zijn werk te doen.                                      
 • Nu dat glasscherven en spijkers op een muurtje metsen van een ander tijd zijn denk ik meer aan klim strips          of kwalitatieve duivenspijkers, wat dan ook nog eens niet duur en gemakkelijk zijn te bevestigen (misschien        wel opletten met spelende kinderen die de omheining zien als een speeltuin).                                            
 • Plaats dievenklauwen/dievenpennen, of beveiligde scharnieren aan de binnenkant van uw deuren en ramen.                   
 • Als u een kelderrooster heeft, vergeet deze dan ook niet, sluit deze het liefst met een stevige ketting            met een goed hangslot (voor als het eens open moet?). Bevestig dit aan de onderkant van het rooster als het kan omdat een ketting rond het rooster gemakkelijk kan overknippen.                                                              
 • Wees creatief met het verstoppen van de sleutels voor u kinderen, spreek dit zorgvuldig af en leg ze niet        het hele jaar door op dezelfde plaats. Dieven weten ook dat het onder de deurmat ligt.                                   
 •  Maak een inventaris op van uw bezittingen het liefst met foto’s, hoe meer details hoe beter en bewaar deze goed voor als er dan toch ingebroken wordt zodat ge kunt doorgeven van wat er gestolen is.                                          
 • Bij een indringer in huis te hebben terwijl u thuis bent is het belangrijk de wet rondom verdediging te kennen, hiervoor verwijs ik u graag door naar Martial arts Belgium.                                                                   

Wat doen na een inbraak

1 verwittig de politie.                                                                                              2 Raak niks aan, dit kan sporen wissen.

Op vakantie

Bestel niks wat met de post thuis geleverd moet worden vlak voor u op vakantie vertrekt, stel u voor dat er        een pakketje aan uw deur ligt voor een week, hetzelfde voor een overvolle brievenbus. In dit geval zou              ik me minder druk maken over het pakketje dan het duidelijk laten zien dan er niemand thuis is.                    Als u op vakantie gaat, laat het huis dan de indruk geven dat er altijd iemand thuis is, dit geeft inbraken      minder kans.                                                                                                        U kan het simpel oplossen door tijdschakelaars in te zetten voor zowel binnen als buitenverlichting                en voor rolluiken. Als u deze tijdschakelaars gaat gebruiken bij bv verlichting speel er dan mee                    bv eerst de ene kamer dan de andere. Of eerst buiten, even later de keuken, woonkamer (zelfs de tv als              de rolluik openstaat, slaapkamer, stel ze zodanig in dat de woning een bewoonde indruk achterlaat.                Een ander tip is niet op sociale media te vermelden dat u op vakantie bent.                                        Waarom zou u eigenlijk de hele tijd op u telefoon tikkelen in Hawai? U kan ook gemakkelijk de mooie foto’s      achteraf op facebook zetten. Hou contact met de vriendelijke buren voor een oogje in het zeil te houden            en misschien voor de hond uit te laten of de vissen eten te geven. 

Elk huis een kluis

Krijg een goed overzicht in huis, wat leg ik waar en waarom.                                                        Berg uw kostbare bezittingen veilig op. Zo zijn er wel heel veel verschillende kluizen op de markt vandaag,        ook geheime kluizen krijgen hier aandacht. De speciaal ontworpen kluizen dienen ervoor weggewerkt te worden        in een muur of vloer, met deze producten hoeft u geen professional meer te zijn in het verstoppen van waardevolle objecten. Maar blijf creatief.                                                                                      Een goede kluis is geen overbodige luxe. Ze zijn niet alleen nuttig bij inbraak maar ook bij brand.                De voor u belangrijke documenten en waardevolle objecten worden hierin veilig opgeslagen. Er zijn veel    verschillende kluizen op de markt verkrijgbaar maar goede kluizen zijn goede kluizen.                              De aandacht zal hier vooral gaan naar inbraak en brandwerend, en dit voor de inbouwkluizen. Dan zijn er              ook nog grote(re) en kleine(ere), deze inbouwkluizen worden voornamelijk weggewerkt in muren en vloeren          zodat ze beter buiten bereik blijven voor brand en inbrekers.  

en_USEnglish